Park Grove

York

Client Private

DYSE are collaborating with Chiles Evans + Care Architects on an extension and alterations to a Victorian terrace for a private client in the historic city of York. The original building, constructed in the late 1900s is formed with load bearing masonry. The redevelopment aims to adapt the traditional building with contemporary additions to suit modern family life.

Structurally, the scheme is focussed around the conversion of the existing attic space and addition of a dormer to the roof. At ground floor the building is extended to the rear. The loft conversion utilises the existing structure where possible, with strengthening and additional structure required to convert the attic into habitable space. Steel transfer beams and framing allow the ground floor to be opened up to create an open plan space.